Jõulud & aastavahetus Hispaanias

Siin on vahepeal nii mõndagi juhtunud. Kuna hiljuti läksid paljud erasmulased ära koju, siis enne seda oli meil mitu ühist " perekondlikku" õhtusööki. Kurb osa on see, et hollandi poisid ja kõik usakad läksid aga lõplikult ära.
Family dinner toimus meil Joshi juures ja lausa 2 korda. Esimesel korral olid põhiliselt erasmuslased. Süüa oli jube palju. Lasanje, fetajuustu pirukad, makaronid, lihapallid , pannkoogid jne. Naljakas oli vaadata, kuidas umbes pool osa rahvast tükeldas pannkoogid oma soolase toidu taldrikusse ja sõi seda koos makaronide ja lihapallidega ja siis samalajal teine osa sõi soolase toidu ära ja magustoiduks pannkooke moosiga.
Teine söömaaeg juhtus umbes 3-4 päeva hiljem, kus erasmuslasi oli natuke vähem, kuid seekord oli seal hoopis teisi inimesi. Nimelt, kui alt Joshile uksekella helistasin ja trepist üles hakkasin kõndima, tuli tema mulle just vastu. Uurisin siis, et kuhu ta läheb, kui ta teatas, et tal tuli ema siia, et ta pargib hetkel autot ja läheb talle vastu. Uurisin siis niisama, et kes juba tema juures on? Tema siis teatas, et ta vanaema, vanaisa, õde ja mõned kohalikud sõbrad, kes ainult hispaania keeles räägivad. Alguses hakkasin ma selle peale naerma ja kui uurisin, et kes päriselt on siis ta vastas et päriselt ongi nemad ning ta palus veel ,et ta vanavanematega natuke inglise keeles juttu teeks, sest muidu on neil väga veider olla. Nii tegingi. Nende pere elab Texase osariigi kõrval ja seda oli ka vanavanemate aksendist väga hästi aru saada, sest neil oli selline ehtne kauboi aksent ja juttu nendega ajada oli väga tore. Lisaks sellele lugesin sellel õhtul esimest korda elus toidupalvet.

Josh ja Erik
Sellel samal õhtul läksime hiljem linna peale. Siin ühes kohalikus erasmuse baaris saab alati igast nänni, nii oli ka sellel õhtul, kus koju jõudes olid mul päkapikumüts, sünnipäevamüts, dracula habad, mask, klouninina ja hawaii stiilis kaelakee. Ma usun, et kui Eestisse tulen, siis võin suure karnevali kõikide nende asjadega teha :D
Jõulud veetsin koos 3 eestlase ja ühe usa tüdrukuga. Söögiks oli meil ikka päris eestipärane toit. Nimelt leidsid Lea ja Martin ühest Barcelona ökopoest hapukapsast, mis kusjuures maitses täpselt nagu Eesti oma. Lisaks sellele oli meil verivorste, mis küll paraku nii Eestipärase maitsega polnud, kuid vähemalt midagigi. Samuti olid piparkoogid, jõulukeeks, shokolaadikook, mitu salatit jne. Piparkookide kohta muide niipalju, et taigna saatsid mulle vanemad Eestist, kuna Hispaanias selliseid asju olemas ei ole. Nii palju, kui mõne kohalikuga rääkinud olen, siis nad pole kunagi piparkooke söönud.

Kell 12 öösel läksime kirikusse, sest siis pidi toimuma jõulumissa. Katoliku kiriku missa erines Eesti omast väga palju ning kõik kes on näinud Mr. Beani osa kirikus, siis vahepeal tundsin ma ennast täpselt samamoodi. Nimelt oli kirikus ühe pühaisa asemel neid umbes 15 tükki. Mõned oli need, kes palvet ja piiblit lugesid, teised mehed olid lihtsalt need, kes pühaisale raamatu tõid, selle ära viisid või seda parajasti hoidsid :D
Kirikusse tulles, enne mahaistumist kastsid kõik oma käed püha vette ja põlvitasid, seejärel võis alles istuda.
Meieissapalvet loeti mu meelest iga natukese aja tagant ja sellega seoses suutsin ma mitu korda feilida. Vahepeal seisid inimesed püsti ja vaatasin, et kõik hakkavad istuma. Istusin siis ka, aga tuli välja, et kõik hoopis põlvitasid.
Proovisin ka natuke laule laulda, aga kordagi ei saanud ma aru, kus järg on ja kui sain, siis suutsin ka vahepeal valesti laulda.. :D Jumalateenistus lõppes sellega, et kõik võtsid ritta, läksid kiriku etteossa kus pühaisa väikest nukku käes hoidis , ehk siis nn. jeesuslast ja kõik tegid talle musi. Seejärel lahkusid.


Eesti vabatahtlik Hendrik
Martin ja Lea
Kirikus
Vana-aasta õhtu möödus siin puhta teistoodi võrreldes Eestiga. 31.12 õhtul kell 23.30 sain koos paari türgi ja jaapani sõbraga katedraali ees oleva suure platsi peal kokku, ehk siis Tallinna mõistes võib seda lugeda midagi Vabaduse väljaku moodi platsiks. Tänavad olid kõik tühjad ja ega seal platsilgi peale meie kedagi polnud. Mõne aja pärast tulid veel sinna 5 inimest, kes palverännakut teevad. Seal oli üks noor kutt Argentiinast, 2 itaaliast, kutt Mehhikost ja isegi kutt Soomest. Meie mõlema üllatus oli oi kui suur, kui kuulsime, kust pärit oleme, sest kohe selline kodune tunne tekkis, kui rääkisime Viru Hotellist, Viking Line´st ja paljudest muudest asjadest.
 Lisaks kuulsin temalt veel midagi, mida varem ei teadnud. Nimelt umbes 80-90ndatel aastatel tulid paljud soomlased Eesti ja ehitasid siin erinevaid asutusi. Kõik eestlased olid muidugi kurjad, et mismõttes soomlased tulevad siia ja võtavad meie töökohad ära ?! Nüüd, umbes 10-20 aastat hiljem on asi täpselt vastupidi. Kõik eestlased lähevad soome ehituse peale ja soomlastel on täpselt samasugune reageering nagu meil varem oli.
Igaljuhul, eelmise jutu juurde tagasi tulles, siis südaööks oli selle suure platsi peal max. 30 inimest, kellest ülejäänud olid ka turistid kõik. Kuna siin on aastavahetusel komme, et iga kellalöögi ajal tuleb süüa kokku 12 viinamarja, mis esindavad 12 kuud ja viinamarjade söömine tähendab, et järgmine aasta tuleb sul õnne täis siis nii tegimegi. Rakette ega muud tulevärki siin ei lasta. Ainus asi mida nägin, olid meist natuke eemal olevad jaapanlased kes värvilisi säraküünlaid põletasid, see oli ka kõik. Kui viinamarjad söödud olid, siis mõtlesime mida edasi teha. Tuli välja, et kõik baarid ja asjad pandi südaööks kinni ja need avatakse uuesti 1-2 ajal.  Saingi siis teada, et hispaanlased on aastavahetusel kodus, söövad perega õhtusööki ja ka viinamarjad söövad kodus ära. Kuni kella 2ni olid tänavad suhteliselt tühjad ja alles siis nägi kohalikke ülikondade ja pidukleitidega välja tulemas, ehk neil algas siis pidu. Madridis ja Barcelonas on tähistamine muidugi teistsugusem, koos ilustulestiku ja rohke rahvaga!



Ükspäev tuli mul jube sihvkade isu peale. Ostsingi siis ja leidsin pakist midagi kummalist. Kuna kõik sihvkad olid suure soolakatte all ja samuti ka see sama veider asi, siis ma esialgu ei saanudki aru, mis see on, kuid nägi välja nagu teokarp. Pesin selle soolakatte kuuma veega kraani all ära ja kui see asi pehmeks muutus, mõistsin, et teokarp see siiski ei ole. Siis tundus nagu see oleks midagi mingi mardika moodi, aga kuna see nii rõvedalt haisema hakkas, ei tahtnud ma seda rohkem edasi uurida. Peale seda pole ma julgenud sihvkasi osta... :D




Käisin ükskord kohalikus klubis, mis reaalselt nägi välja nagu suur mõisahoone.
 Nii oma suuruse kui ka sisustuse poolest.
Tuli veel välja, et enamjaolt on see geiklubi
Käisin koos Rebeccaga kohalikul pullivõitlusareenil jõuluturul

Mõista mõista mis see on?  See on maiustus pahadele lastele.
See nägi põnev välja ja otsustasime Rebeccaga proovida. Tegelikult on tegemist täiesti tavalise suhkruga..
Hollandlaste peol 

Comments