25.10 - 02-11 @ Slovakkia

Hoiatan ette ära kohe, et see võib suht pikk tulla :D

Kuulake seda ka : See laul oli tripil nsm teemas, ning lisaks sellele on see täiega hea laul . :D
Lisainfoks võin öelda, et Halenda tähendab pingviiniliha:D 



Niisis, 25.10 kella 3 ajal alustasime me trippi Prahasse. Sealt läksime uue lennuki peale ja sõitsime Slovakkia suuruselt teise linna, kus meid võttis vastu kohalik noorteparlament. Meie, eestlased olime mingi täiega väsinud ja unised jne, aga kui nemad meid nägid, siis tulid kohe juurde ja musitasid-kallistasid ja tegid tutvust, niiet eestlased ei saanud suht aru mis toimub, veelenam et eestis sellist tutvumisviisi eriti ei kasutata.

Peale kokkusaamist läksime nendega linnapeale. Nägime seal ülilahedat purskkaevu šhowd, mis oli valgustatud erinevate värvidega. Läksime ka pubisse sööma, kus kõik oli välja tehtud.

 Ütlen siis vahepeal selle ära, et pmst kogu reis oli kinni makstud, tasuma pidime ainult 30% 321 eurost, mis ei ole sugugi palju arvestades et hotell, kolm korda päevas sööki ja muud tripid olid kõik hinna sees. Tripil on kokku 36 inimest, ( 12 eestist,12 slovakklast ja 12 ungarlast). Reisi teemaks oli arutada keskkonnaprobleeme.

Lõpuks, kui suht öösel hotelli jõudsime, saime suhteliselt suure šoki osaliseks :D Need pildid, mida olime me varasemalt hotelli kodulehelt näinud, ei vastanud absoluutselt nendele, mis oli tegelik vaatepilt.
Tegelikult tekitas juba see kahtlust, kui meie programmijuht saatis päev enne kõigile sõnumid, et peame rätikud kaasa võtma, mis üldiselt juba hotellis olema peaksid.

algne hotellituba, mis kõigil oli
 Paari päeva möödudes saime teada, et  terves suures hotellis on ainult 3 tuba sellised, nagu kodulehel nägime. Õnneks läks niimoodi, et 5 eestlast said enda vallutuse alla 2 ilusat tuba. Poisid Martin ja Kimmo said endale abielupaari toa, kus nad said mõnusas suures voodis kahekesti aega veeta. (: Mina, Kadri ja Lisette saime teise ilusa toa. Meie uhketel tubadel oli lahe see, et meil oli toal isegi rõdu olemas, aga rõdu ukse jaoks vist kahjuks ruumi ja raha ei jätkunud :/ niiet, kui rõdule oleks tahtnud minna, oleksime pidanud üle akna ronima :D
Kuna 36 inimese peale oli poistel kõigest 1 dušširuum ja tüdrukutel 3 ( mis nägid samuti suht kohutavad välja) siis hakkasid ka teised eesti tüdrukud meie dušširuumi kasutama. Üleüldse kujunes meie toast välja põhiline chillimispaik niiet lõpuks keegi isegi mitte ei koputanud vaid lihtsalt tulid sisse :D Lõpuks pidime hakkama meie ise, vetsu ukse peale koputama, sest kunagi ei saanud kindel olla, kas see ikka on tühi :D

hilisem tuba.

Iga päev toimusid meil erinevad activitid, kus püüdsime leida lahendust keskkonnaprobleemidele.
Pidime tegema filmi stsenaariumi, mille põhimõtteks oli kujutada maailmalõppu, et mismoodi maailm lõppeda võiks.
Pidime kujutama ideaalset eurooplast ja käisime kohalikus linnakoguhoones poliitikat tegemas :D Ehk siis meie 4 gruppi esitasid kõik erinevat liiki keskkonnaprobleeme ja lahendusi , mida me muuta saaksime. Lõpus andsid teised rühmad märku kas neile meeldis see või ei , või kui oli täiendavaid küsimusi, siis küsisid. Lõpuks kujunes sellest omamoodi üritus, sest kõik sattusid nii hoogu sellega :D Kõige lõpus valisime välja ühe punkti , mille esitasime kohalikule linnavalitsusele. Eks ole näha, kas nad selle otsuse vastu ka võtavad. :D

 See linn, kus me olime, oli põhiliselt mustlaste rajoon, kuigi minumeelest seal mittemustlasi oli vähem kui mustlasi. Aga tundus, et mustlased on nende linnas suureks probleemiks varastamisega jne. Tänu sellele olid kõikide elumajade aedade küljes okastraadid, et gipsyd üle aia ei saaks tungida, ja paljudel olid isegi akende ees trellid enda maja kaitseks.

okastraat aia küljes ja nii igal pool

Saime teada, et slovaklased tähistavad ikka täiega halloweeni, niiet meile oligi organiseeritud kuskil kohalikus pubis halloweeni pidu ning samalajal ka slovaklaste kultuuriõhtu. Kohe alguses kui sinna jõudsime, anti meile kätte pitsiga jook ja sai.
Meile öeldi, et peame selle joogi kohe ära jooma, sest muidu see laksab väga ruttu ära, see oli nimelt slovakkia rahvusjook , mida soovitati juua ning peale joomist saia peale hammustada. See jook maitses väga kohutavalt esialgu ja siis saime teada ,et see oli 62 kraadi.. :D
Seda sama rahvusjooki on väga erinevaid kraade ( 42% , 52% , 62% ja 72%) Paraku juhtus õhtul nii , et jõime ära veel 2 šhotti , 72 kraadist... :D
Meile anti baarilimiit igaühele 6 eurot tasuta jooke, aga enamus meist kasutasid ära ainult 2-3 eurot ja olid väga täis :D sest seal baaris olid pmst kõik kokteilid 0.50- 2 eurot :D

ma küll ei tea neid, aga neil olid üli awsome make-up´id :D  



Kui me tükk aega pidutsenud olime, otsis Kadri üles mind ja teatas, et ma nüüd ära ei kaoks, sest Slovakkia televisioon tahab uudiste jaoks meiega intervjuud teha. Minu esimene reaktsioon oli see, et ma hakkasin täiega naerma ja soovitasin talle, et ta võiks vähem juua :D Kuid täpselt kohe peale mu ütlemist tuli hele, silmipimestav valgus mulle näkku ja intervjuud alustati.. :D
Kellel soovi võib seda ka netist vaadata. :
Umbes 06:35 hakkab meie halloweeni osa.
Tegelikult kui nad rääkisid meiega, siis nad küsisid palju rohkem asju, aga uudistesse panid ainult väikse osa.. :D
Kokkuvõtteks jäime kõik peoga väga rahule, veelenam et eestis seda eriti ei tähistada.


Mingil päeval , ma ei mäleta küll millisel neist saime teada, et meie hotellis on pedofiil. Kuna see hotell ei olnud sugugi suur ja seal oli pmst ainult meie seltskond, siis ainult paar tuba jäid vabaks.
Justnimelt ühes nendes tühjadest tubadest see pedofiil pesitseski. Kui tema kohta teada saime, olid kõik tüdrukud suht hirmul. Hiljem kuulsime aga positiivsemat uudist: Sellele pedofiilile meeldisid hoopis poisid :D niiet, peale seda oli suht lahe hotelli peal ringi vaadates näha, kuidas poisid hirmunud nägudega ringi kõnnivad. Peale seda ei julgenud mõned neist isegi üksi pesema minna, sest nagu ma mainisin oli dušširuum avalik kõigile ja nad oleks võinud lihtsalt selle pedofiiliga samal ajal sinna sattuda.
Asi läks hulluks siis, kui ühel hommikul politsei hotelli tuli. Nimelt saime teada, et see pedofiil oli poolalasti teiste poiste uksetaga käinud ja neile ukse vahelt kirju saatnud et nad öösel tema tuppa tuleksid vms. Peale seda nad kutsusidki politsei. Meie poiste jaoks tähendas see aga mitu tundi politsei jaoskonnas istumist ja seletuskirja kirjutamist, aga õnneks see läks vilja vedama ja järgmiseks päevaks oli pedofiil lahkunud. (:


Ühel päeval anti meile ülessanne, kus meist esialgu moodustati 4 gruppi. (korraldajad, logistikaosakond , meedia ja vabatahtlikud).  Nimelt, pidime me hakkama valmistuma suurteks koristustöödeks meie Slovakkia linnakeses, umbes siis nagu " teeme ära " Eestis.
Korraldajate ülesandeks oli plaan paika panna, milliseid kohti me täpsemalt koristame ja kus need kohad asuvad.
Logistikud arutasid, mida kõike täpsemalt meil vaja läheb ja milliseid erinevaid prügiliike sorteerime. Otsustati siis, et teeme 3 erinevat prügikorjandust. Ühed korjavad plastmassi, teised klaasi ja kolmandad paberit.
Meedia grupp pidi nii palju kui võimalik meie koristusüritust reklaamima. Ma ei teagi , kas see on tõsi , aga plaan oli neil teha ka facebooki event nende kohalike jaoks, kes seal samas linnas elasid. Teiste linna elanike jaoks mõtlesid nad välja reklaamiplakatid.
Vabtahtlikute grupp ( ehk siis ka see, kus mina olin) pidi otsima inimesi kes lisaks meie seltskonnale seal osaleda võiksid. Meid oli rühmas kokku umbes 6, niiet jagasime ennast 2 võistkonnaks. Paraku juhtus nii ,et meie väikeses grupis olid kõik inimesed Eestist, niiet tänaval inimeste otsimisega läks raskeks :D Mis teie arvaksite, kui teile tuleks Eesti tänavatel vastu turistiseltskond, kes kohalikku keelt absoluutselt ei oska, ning kuna teie inglise ja vene keelest väga aru ei saa, siis üritab see turist sulle käte ja jalgadega selgeks teha, mis toimub. Natukese aja pärast saad sa aru ( kui üldse saad) , mida see turist sult tahab.. Ta tahab, et sa võtaksid kõik oma sõbrad kaasa ja tuleksid esmaspäeva pärastlõunal oma kodulinna koristama. Veider, või mis ?
Olime täiesti kindlad, et meie teisel seltskonnal läks palju paremini , sest nemad oskasid vähemalt kohalikku keelt ja neil oli ka tutvuseid seal linnas. Lõpuks, koristuse päeval saime suure üllatuse osaliseks. Ainsad 3 vabatahtlikut, kes sinna tulid olid meie, EESTLASTE, kutsutud , ning nagu aru saime, siis nad on kohaliku gettobängi liikmed. Nende " pealiku " tundis kohe ära, sest ta oli suur, lihaseline, tugev noormees. Siis, kui me neid kutsusime sinna, siis nad lihtsalt naersid kõva häälega. Niiet lõppkokkuvõtteks võib öelda, et meil läks väga hästi , et nad siiski kohale tulid :D

Ükspäev läksime me nende koolimajja. Teistel olid samalajal tunnid aga meie tegelesime oma projektiteemaga. 
Seal suutsid eestlased feilida veits.. Iga riik pidi laulma mingi oma rahvalaulu. Mõtlesime siis, et laulame " põdral maja metsa sees " et selline hea kerge lastelaul.. Paraku juhtus nii , et natuke aega hiljem kui me selle ära olime laulnud, hakkasid ungarlased oma keeles laulma seda.. niiet siis me jõudsime järeldusele, et see ei ole mitte sugugi ainult eesti rahvalaul, nagu me kõik arvasime.. :D

Meil toimus ka erinevaid kultuuriõhtuid. Nagu eelnevalt mainisin, siis Slovaklaste kultuuriõhtu toimus halloweeni peo ajal.
Tundus et eestlaste kultuuriõhtu oli ka kõigile meelepärane. Näitasime neile slideshowd eestist ja eriti meeldisid kõigile pildid merest kuna neil endal ju merd ei ole. Laulsime neile paar eestikeelset laulu ja õpetasime kaerajaani ja " 2 sammu sissepoole " , millest nad väga vaimustusse sattusid, niiet seda tantsisime me ka niisama järgnevatel päevadel.  Söökides pakkusime neile kama, kalevi komme, kiluvõileiba ja joogiks said kõik Vana tallinnat :D



 Ungarlaste kultuuriõhtul nägime samuti videoklippe ungari kohta, õppisime rahvustantse, saime süüa ja juua.
See sama õhtu oli ka Bankil 18 sünnipäev, siis tegime talle üllatuse ja tõime suure tordi. Paraku olid kõigil muudest asjadest kõhud täis, niiet tordile leiti hoopis muu lahendus :  


Toidust rääkides, siis hotelli söök eriti kiita ei olnud, niiet pmst kõik läksid peale igat söögikorda hotelli kõrval olevasse poodi . Hiljem avastati ka teine lahendus, pitsa tellimine: suur pitsa, kohaletoomisega hotelli oli 3 eurot. Kadri rääkis, et kui tal sõbranna ükskord tallinnas pitsa koju tellis, läks tal see kokku 18 eurot.. 

hotelli söök 

meie söök :D

Kõik asjad olid tegelt odavad seal. Näiteks, pubis, kus me õhtul chillisime olid kõik kokteilid 0,5 - 2 eurot, Eestis on need umbes 5 euro läheduses. Ühel õhtul, kui oma igaõhtust pubichilli tegime, kõlas järsku hull mürin ja järsku nägime, et suur osa laes olevast krohvist lendas alla.. Aitasime siis mitmekesi baaridaamil seda ära koristada, aga kui ta kõik koristatud sai, lendas varsti uus osa alla. Kuna see lae osa oli täpselt mänguautomaatide juures, siis mõned said isegi pihta sellega, õnneks ei olnud see eriti tugev.

Kuna see meie igapäevane chillimispubi pandi kell 2 öösel kinni , siis üksöö läksime me koos mõne kohalikuga edasi teise pubisse, mis oli küll tegelt tuntud mustlaste pubina. Sellest oli ka aru saada, sest näiteks pubi kõrval oli kohe mingi autoremonditöökoda ja kui tahtsid vetsu minna, siis pidid kuskilt läbi autoremonditöökoja sinna kõndima :D aga muidu , üldiselt oli täitsa tore see :D

Ära hakkasime me minema teisipäeva öösel vastu kolmapäeva kell 2. Naljakas oli see, et Eestisse jõudsime me päeval kell 3. Nagu oleksime kuskilt maitea kui kaugelt sõitnud.. :D Tegelt oli nii , et kuna me asusime lennujaamast tükk maad eemal sõitsime juba sinna 2 tundi , niiet kella 4ks öösel olime lennujaamas. Kell 5 läks lennuk Prahasse. Prahas oli meil umbes 5 tundi aega, mis ajal kõik magasid lennujaamas ja Eestisse startisime mingi kella 12 ajal . :)
Siis kui Eestisse jõudsime kõik , olid enamus meist väga masenduses, sest kõik tahtsid hullult tagasi minna.. 
Õnneks hakkame me nüüd plaani tegema, järgmiseks suveks, et kogu see sama 3 riigi seltskond Eestisse tuua, järgmise projekti jaoks. (:

(L)

Comments