Petukorter

Alustuseks soovitan vaadata selle aasta mais Radaris olnud videot:  SIIN

See, kes videot vaadata ei viitsi, räägin lühidalt ära. Internetis liiguvad petturid, kes rendivad enda nime all välja kellegi võõra inimese korterit, küsivad ettemaksu või mitme kuu renti läbi esialgu tunduva usaldusväärse portaali ja tegelikkuses ei näe sa oma raha ja seda korterit enam kunagi.


Tenerifel on majutus uskumatult kallis ja siin kandis kus meie oleme (Playa de Las Americas/Los Christianos) algavad pisikeste stuudikorterite hinnad üldjuhul alates 700 eurost. Seda suurem oli meie hämming, kui nägin ükspäev kinnisvaraportaalis, et Los Christianose kesklinnas asub 115 ruudune, täitsa normaalse väljanägemisega korter kõigest 500 euroga. Kuna seal mingit kontakti ei olnud, sai läbi saidi kuulutuse ülespanijale kirjutada. Uurisin siis kohe, et kas korter on veel vaba ja kas saaksime seda vaatama tulla. Mingit vastust ei tulnud ja paari päeva pärast oligi kuulutus maha võetud. Ma olin kindel, et ju siis jäime lihtsalt hiljaks ja keegi teine sai korteri endale.

Olin juba selle korteri unustanud, kui eile saadeti mulle emailile Hispaania keeles viisakas kiri. Tõlkisin selle eesti keelde:


Sophie Gisela Kasperek kasperekmarrie94@hotmail.com



Kirja läbilugedes mõistsin, et kellegi google translate see olla ei saa ja kirja taga seisab päris inimene. 
Vastasin siis talle lühidalt, et väga tore ja me oleme korterist huvitatud! Kuna ta nii viisakalt rääkis kes ta on ja millega tegeleb, kirjutasin ka mina talle lühidalt et me oleme Eestist ja kolisime hiljuti Tenerifele ja et mina olen noorsootöötaja ja mu elukaaslane Keijo on DJ ja ütlesingi et saaksime juba täna õhtul või niipea kui võimalik korterit vaatama tulla. 

Kuna olin radari videot varem näinud ja teadsin et sellised petturid liikvel on, kahtlustasin kohe algul nii odavat hinda nähes et tegemist võib olla pettusega. Siis jällegi arutasime, et äkki on tegemist lihtsalt nii rikka inimesega ja tal on rahast suva. Samas guugledasin seda inimest ja ühtegi vastust selle inimese kohta ei tulnud. Kuna tegemist oli siiski nii hea pakkumisega, siis sügaval sisimas unistasime et ikka päriselt ka eksisteerib see korter ja nii mõnus oleks sinna eestist sõpru külla kutsuda sest saaksime kõik ära majutatud ja üleüldse oleks omaette erialdi elamine siin. Õnneks on unistamine tasuta :) 


Õhtul saime uue kirja. Seekord juba inglise keeles. Tõlgin selle lühidalt eesti keelde, kuid lisan originaalkirja postituse lõppu. 


Kasperek Marie Gisela kasperekmarie94@hotmail.com












Selleks et saaksime diili lõpuni viia, kasutame me suurimat majutusportaali airbnb. Ma valisin selle portaali sest eelmisel kuul juhtus üks paha lugu. Ma olin eelmisel kuul hispaanias ja pidin kohtuma perega kes tahtis korterit rentida. Paraku seda pere kunagi kohale ei tulnudki ja samuti ei vastanud nad telefonile. Nagu võid ette kujutada kaotasin ma palju raha (takso, lennupiletid jne)

1. Selleks et airbnbs makset teha, vajan ma: 
-sinu täisnime ja aadressi
- sinu id kaardi koopiat
- sinu telefoninumbrit
- whatsappi
- kuupäeva millal sa kolida tahad
- inimeste arvu kes korteris elama hakkavad

2. Ma panen korteri airbnbsse ja annan sulle lingi

3. Peale seda saad sa privaatse lingi airbnbst. Seal saad sa endale mu korteri bookida. Kõigepealt küsib airbnb 3 kuu deposiiti- 1500 eurot. Deposiit võrdub esimese kolme kuu üürirahaga ja kui tahad peale seda veel sees elada, pikendan rendi pika aja peale. Ma ei tule Hispaaniasse lähima 5 aasta jooksul, niiet saad seal ilma probleemideta elada. 

4. Deposiiti makstes ei ole sa veel kohustatud korterit rentima. Lihtsalt tuleb esialgu raha ära maksta ja siis ma olen kindel, et sa ei tee nalja. Nii saame me mõlemad kindlad olla, sest raha püsib airbnb valduses niikaua kuni sa korterit näinud pole. Alles siis kui sulle korter meeldib ja lepingu sõlmime, saan ma raha. 

5. Airbnb kinnitab sinu makse ja agent võtab sinuga ühendust et korteri vaatamine kokku leppida. 
7. Alles siis saad sa näha korterit ja kui kõik on ok, sõlmime lepingu.

8. Kui midagi on valesti ja sa ei taha korterit rentida, siis airbnb agent annab sulle kõik raha tagasi ja mina saan võtmed. 

Kuna airbnb on tegelikult väga usaldusväärne sait, siis kujutan ette et paljudele ei pruugi siin kirjas midagi halvasti tunduda. 
Justnimelt airbnb pettusest radaris räägitigi ja nagu nendest punktidest näha võib, siis korterit näeb alles eelviimases punktis. Kõigepealt maksa 3 kuu deposiit ( mida sa tõenäoliselt mitte kunagi tagasi ei saa) siis jaga veel oma id kaardi ja isiklikke andmeid ja alles siis näed kodu. 

Saatsin talle veel eile vastuse, et enne kui kõike seda kaheksat punkti täitma hakkame, tahame kodu näha. Nagu arvata võis, pole ma siiani nendelt vastust saanud. 

Lõpetuseks tahan öelda, et ükskõik kuhu te puhkama olete minemas, olge selliste kirjade ja petturitega ettevaatlikud! Enne kui te kuskile võõrasse kohta enda raha kannate, olge kindlad et see päriselt olemas ka on. 


Originaalkiri:

Kasperek Marie Gisela kasperekmarie94@hotmail.com

Sorry for my long message but please read carefully all the steps. To can complete this deal we will use the biggest estate agency from world, Airbnb (www.airbnb.com)
 I chose this option because, we would like to tell you what we happened last month, a bad story. I was in Spain last month because I had to meet with a family who wanted to rent the apartment but when I arrived there, this family never answered the phone. As you can imagine I lost a lot of money (flight ticket, taxi...etc...).
 In next words I will explain you how works Airbnb (www.airbnb.com/trust) . They will provide assistance in handling the payment and delivery of the rental package. With this procedure you will be able to check the apartment before I receive the payment.

1. To register the transaction with Airbnb I need :
- your full name and full address ( address , city , zip code , country ) ;
- a copy of your ID (identity card ) ( Airbnb need to verify your details )
- your phone # (a valid mobile number where Airbnb can contact you)
- whatsapp for a faster communication;
- the date from when you want to move there
- how many persons will live there

2. I will publish the property on Airbnb and i will give you the link.

3. After this i will send you the link of the private listing from Airbnb. There you can book my apartment. To can book it they will ask for a safety deposit equal with 3 rental months - 1.500 EUR . This three months represents the period of accommodation and the deposit will remain for the payment for this first 3 months. After this 3 months if everything will be fine, and you want to live in my apartment, we will extend the period, for long term, i will not come back in Spain in the next 5 years, so you can live there without problems.

4. The deposit is just a formality and it won't obligate you to rent the apartment, it is a safety deposit, just to be sure that this is not a joke and i don't pay the transport taxes for nothing to an address that doesn't exist . And in this way will be sure for both, because the money will remain in the Airbnb's custody until you will inspect the apartment, and only after this, if you like the apartment and sign the contract, i will receive the money.

5. The Airbnb will confirm the payment and an agent will contact you to schedule the visit of the apartment.

7. After this you will go with this agent to see the apartment, and if everything will be ok you will sign the contract .

8. If something will be wrong, and you don't want to rent the apartment, the Airbnb agent will give you all your money back and i will receive the keys.

Let me know if everything is clear ?
Thank you

Comments