Eike suur saaretuur



Aega võttis aga asja sai ja lõpuks, pärast kahte kuud siinelamist jõudsime ka Eike suurele saaretuurile. Kui septembris Tenerifele kolisime, rentisime kolmeks päevaks auto. Kolme päeva jooksul külastasime saare erinevaid osasid, poode ja vaatamisväärsuseid.
Nüüd otsustasime lõpuks ette võtta giid Eike poolt läbiviidud ühepäevase saaretuuri. 
See tuur on suurepärane just puhkajatele, kelle saarelveedetud aeg väga väärtuslik on. Ühe terve päeva jooksul teed tervele saarele ringi peale, külastad selliseid kohti mida õige turist nägema peab, saad kohalikke veine maitsta, kosutava lõunasööki ja terve selle tuuri jooksul saadavad sind põnevad teadmised saare ajaloost, legendidest ja muudest asjalikest teadmistest mida saare kohta kindlasti teadma peaks!

Tuurile läksime koos Keijo ja Meriliniga ning hommikul ei olnudki kaugele vaja minna, sest buss võttis meid meile lähedalasuvast hotellist peale. 
Tuuri esimene sihtkoht oli Vilaflor, siis vaatasime ära Hispaania kõrgeima tipu ära- El Teide. 
Järgmiseks külastasime Masca kuristikku. Peale seda oli plaan minna Garachicosse, kuid suurte tormide ja üleujutuste tõttu oli sinna linna sissepääs võimatu. Suuri laineid ja vahuvanni nägime hoopis mägedest, sest järgmisesse linna saamiseks pidime ringi hoopis mägistel teedel tegema. Nendel mägistel teedel sõites sain teada, et justnimelt seal filmiti kiirete ja vihaste kuues osa! 

Selline torm oli eelmisel päeval seda sama linna räsinud, kuhu me minna ei saanud. Videot vaadates täenoliselt saate aru miks:


Sealt sõitsime Icod de Los Vinosesse 1000 aastast draakonipuud vaatama, käisime veine degusteerimas ja juba oligi lõuna aeg. Pärastlõunaste tegevuste hulka kuulus väike ringkäik la ortava linnas ning kella kuueks jõudsime kohalike pühapäevasele jumalateenistusele Candelariasse. 

Lisan teile siia vaid mõned põnevatest faktidest mida selle saare kohta esimest korda kuulsin: 
  • Tenerife asub u. 300 km kaugusel Aafrika rannikust. Samas Lanzarote ja Fuerteventura saared asuvad Aafrika rannikust vaid u. 100 km kaugusel ning nende saarte ja Aafrika vahel asub mitmeid sõjalaevu, kes vees toimuval olukorral silma peal hoiavad.
  • Tenerife saar on 12 miljonit aastat vana.
  • Vulkaani el Teide purskamise intervall on umbes iga saja aasta tagant. Viimati purskas vulkaan 18. november 1909.
  • Saarel asub üle paarikümne jälgimisjaama, mis igapäevaselt vulkaani olukorda jälgivad.
  • Kusjuures vulkaani purskamise aega saab enamvähem ette arvestada selle järgi enne seda, et toimuma hakkavad mitmed maavärinad ja suured tormid. Eelmisel nädalal registeeriti Tenerifel ära kolm maavärinat. Neist suurim 1,9 magnituudi. Õnneks olid need siiski väga väikesed ja isiklikult ühtegi tunda ei olnud. 
  • Tenerifet ümbritsev atlandi ookean on aastaringselt soe. Umbes 18-22 kraadi. Kõige külmem on ookean märtsis, kui temperatuur on vaid 17-18 kraadi. 
  • Tenerifel, ehk Saaremaa suurusel saarel elab u. 1 miljon inimest. 
  • Tenerifel on 6 erinevat kliimavööndit. Kusjuures seda tunnetab ja näeb täiesti oma silmaga. Ühe mäenurga peal oli taimi vähe, kui siis ainult mõned kaktused ja palmid. Keerates ümber nurga oli terve mäeküngas roheline, ohtralt täis erinevat taimestikku, apelsinipuid, kartulitaimi jne. 
  • Tenerife on suurepärane saar erinevate filmitööstuse jaoks. Seda justnimelt oma väga mitmekülgse looduse poolest. Saarel on kujutatud erinevate filmide jaoks näiteks Mehhiko külakesi, pealinnas Santa Cruzis loodi Kreeka linna moodi õhkkond. Lisaks on siin saarel filmitud sellised kuulsad filmid nagu "Titaanide heitlus" 1 ja 2 osa, "reis maakera südamesse" (1976) ja ka näiteks "Bourne´i identiteedi " viies osa. Hetkel kusjuures käivad Tenerifel "Rambo" viienda osa võtted ning eelmisel nädalal jõudis ka Hr. Sylvester Stallone isiklikult Tenerifele kohale.
Soovin väga et selle pildi oleksin mina isiklikult teinud aga kahjuks mitte :D
Sylvester Stallone Tenerife pealinnas


Kokkuvõtteks võib öelda, et kuigi olen siin saarel juba kaks kuud olnud ja osa sellest tuuri marsruudist oli juba läbitud, siis ikkagi oli nii palju põnevat mida veel näinud ja kuulnud ei olnud.
Bussi seltskond oli väga tore ning kõik need huvitavad lood ja legendid mis Eike jutustas, lisas kohe tuurile nii palju väärtust juurde. Ise võid ju käia ja vaadata aga targem tunne tekib siis, kui päriselt ka teada saad miks näiteks see kuju seal on.
Soovitan seda tuuri kõigile kes saarele puhkama tulemas on, ning isegi neile kes siin elavad sest kindlasti kuuled sa midagi uut millest varem ei teadnud!


Broneeri endale koht saaretuurile SIIN:  http://www.tenerife24.ee/et/pages/eike_suur_saaretuur 


Vallutasime mägesid


Tuhande aastane draakonipuu

Garachico mägedest vaadatuna, sest läbi linna sõita polnud lubatud

Veine degusteerimas
Keijo, Karolin, Eike ja Merilin :) 

Comments